Svečano otvaranje i okrugli stol

Svečano otvaranje i okrugli stol

Svečano otvaranje Frizbijade će se održati u petak, 7. lipnja 2024. godine s početkom u 9:30 sati u dvorani 1. krila Instituta za fiziku, Bijenička cesta 46. Uz predstavnike ministarstava i grada Zagreba, svečano otvaranje će uveličati i brojni partneri IF-a i IRB-a na popularizacijskim projektima, predstavnici domaćih i stranih tvrtki, udruga i zaklada. Sudjelovanje na svečanom otvaranju moguće je jedino uz poziv i registraciju.

Program svečanog otvaranja uključuje pozdravne govore uglednih gostiju, među kojima će biti predstavnici ministarstava, grada Zagreba te domaćih i stranih tvrtki, udruga i zaklada. Sudjelovanje na svečanom otvaranju moguće je isključivo po pozivu i registraciji.

Pobjednici likovnog natječaja

U sklopu svečanog otvaranja predstavit ćemo učenike, pobjednike Međunarodnog likovnog natječaja Iserlohn-Essen-Zagreb 2024. za najbolje likovne radove.

Ovaj natječaj okupio je mlade umjetnike, učenike predškolske dobi,  te učenike od prvog do osmog razreda, koji su kroz likovne radove predstavili svoje viđenje i brigu za naše posebno vrijedne vodene resurse na temu: "Očuvanje i zaštita mora i voda”. Nagrađene radove izložit ćemo na prigodnoj izložbi na 'Frizbijadi'. Više informacija o izložbi dostupno je ovdje.

Okrugli stol: Mladi i popularizacija znanosti: benefiti, iskustva i mogućnosti

Kako bismo ukazali na važnost razvoja i financiranja programa u popularizaciji znanosti, u sklopu svečanosti otvaranja, održat ćemo okrugli stol na temu: ''Mladi i popularizacija znanosti: benefiti, iskustva i mogućnosti".

Panelisti su Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Daška Domjan, u ime Zaklade Znanje na djelu, Zvonimir Mlinarić, mag. pharm., doktorand na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Petra Ivatović i Filip Valjak, studenti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Rasprava će se usredotočiti na pogodnosti i poticaje koje djeca i mladi, kao izravni korisnici projekata popularizacije znanosti, ostvaruju kroz interakciju sa znanstvenicima. Također, govorit ćemo i o programima i fondovima kojima se ove aktivnosti financiraju.

Upoznajte paneliste

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva pruža stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo te unaprjeđuju demokratske institucije društva.

Nacionalna zaklada svojim djelovanjem teži ostvarivanju aktivnoga građanstva u razvoju modernoga, demokratskog i uključivog društva u Republici Hrvatskoj.

U zadnjih nekoliko godina Nacionalna zaklada posebno potiče aktivnosti u području jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u području STEM-a.

Daška Domljan započela je karijeru u svijetu obrazovanja kao profesorica, mentorica i autorica udžbenika. Nakon 20 godina poticanja učenika i učitelja da ostvare svoj puni potencijal, zakoračila je, s istom misijom, u korporativni svijet.

Kao HR menadžerica u prehrambenoj industriji bila je zadužena za edukaciju i razvoj zaposlenika.

Zadnjih desetak godina posvećena je spajanju ta dva svijeta, obrazovnog i poslovnog, u Udruzi Znanje na djelu gdje aktivno sudjeluje u razvoju programa kroz koje mladi dobivaju priliku upoznati svijet rada i različitih karijera u Hrvatskoj.

Petra Ivatović je studentica istraživačke fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi svoju četvrtu praksu, od kojih je jednu radila u Njemačkoj, a preostale na Institutu za fiziku.

Njezina područja interesa su optika i 2D materijali. Dobitnica je nagrade Optica 

Women Scholar 2024, natjecala se na IPT 2022, radila kao demonstrator na četiri kolegija te kao volonter u EVO Društvu sudjelovala u osmišljavanju i provođenju radionica te organizaciji natjecanja za srednjoškolce.

Voli putovati, a u slobodno vrijeme ju možete naći kako jede sladoled, bavi se fotografijom ili druži s prijateljima.

Zvonimir Mlinarić je asistent na Sveučilištu u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Ima iskustva u područjima farmaceutske kemije, glikobiologije i analitike lijekova.

Trenutno radi na razvoju metoda kapilarne elektroforeze, tekućinske kromatografije i spektrometrije masa za terapijsko praćenje lijekova.

Također, radi na razvoju  inovativnih tehnika pripreme uzoraka te sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Analitika lijekova i Farmaceutska informatika.

Filip Valjak student je treće godine Istraživačkog studija fizike na PMF-u u Zagrebu. Od osnovne škole sudjeluje na natjecanjima i projektima vezanim uz fiziku i popularizaciju znanosti.

Jedan od tih projekata je „Zvijezda je rođena“ koji se održavao u suradnji XV. Gimnazije i Instituta za fiziku.

Na njemu je imao priliku upoznati se s istraživačkim procesom te sudjelovati na konferencijama i festivalima popularizacije znanosti poput Europske noći istraživača ili Izložbe inovacija u Ivanić-Gradu.

To je bio jedan od razloga zašto danas studira fiziku te zašto se nada da će za nekoliko godina raditi u znanstvenoj instituciji, možda baš na Institutu za fiziku u Zagrebu.

Program

9:30 - 9:45 / Pozdravni govori

 • dr. sc. Osor S. Barišić, ravnatelj Instituta za fiziku
 • dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
 • Hristo Hristov, voditelj političkog odjela Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
 • prof. dr. sc. Damir Bakić, saborski zastupnik, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreb
 • Amalija Babić, načelnica Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih

9:45 - 9:55 / Predstavljanje programa Frizbijade

 • dr. sc. Marko Košiček, IRB

9:55 - 10:05 / Predstavljanje Međunarodnog likovnog natječaja Iserlohn-Essen-Zagreb 2024

 • dr. sc. Irena Ciglenečki-Jušić, IRB

10:05 - 10:10 / Dodjela priznanja prvonagrađenim učenicima

10:10 - 10:50 / Okrugli stol: "Mladi i popularizacija znanosti: benefiti, iskustva i mogućnosti"

Panelisti:

 • Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
 • Daška Domjan u ime Zaklade Znanje na djelu,
 • Zvonimir Mlinarić, mag. pharm., doktorand na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
 • Petra lvatović i Filip Valjak, studenti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

10:50 / Otvaranje izložbe i obilazak programa Frizbijade

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.