Što je Frizbijada?

Što je Frizbijada?

Pridružite nam se na drugom po redu znanstveno-popularnom događaju koji obiluje brojnim aktivnostima!

'Frizbijada' je jedinstveni znanstveno-popularni događaj nastao u sinergiji dva susjedna instituta s dokazanom predanošću i dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i popularizaciji znanosti. Cilj događanja je povezati najbolje elemente iz znanstveno-popularnih aktivnosti Instituta za fiziku (IF) i Instituta Ruđer Bošković (IRB), koje smo intenzivno razvijali zadnjih desetljeća, kako bi učenicima, studentima i široj javnosti pružili platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji te kako bi ih kroz zabavne i poučne aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe motivirali da nastave razvijati svoje vještine u području STEM-a.

  • Datum: petak 7. lipnja 2024.
  • Vrijeme: 10:00 - 18:00 sati
  • Lokacije: Vidimo se na Institutu za fiziku u Bijeničkoj ulici 46 u Zagrebu i Centru za istraživanje mora na adresi G. Paliaga 5 u Rovinju.

Što vas očekuje?

Prošlogodišnju, premijernu, Frizbijadu posjetilo je preko 1.000 učenika, nastavnika i građana. Zahvaljujući znanstvenicima i istraživačima s IRB-a i IF-a, njih preko 200, posjetitelji svih uzrasta su imali priliku posjetiti najmodernije laboratorije IF-a te sudjelovati u pokusima iz kemije, fizike i biologije.

Ove godine podižemo ljestvicu i pripremamo se za još više posjetitelja. Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na 'Frizbijadi' ima za svakoga ponešto. Nikako ne propustite vatrene kemijske eksperimente, mikroskope, teleskope, detektore i još mnogo toga u našim istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

Ove godine pripremili smo puno iznenađenja za sve školske grupe koje nas posjete. Uzbuđenje je zagarantirano jer smo organizirali 4 rute koje će vam u samo 60 minuta omogućiti da obiđete po nekoliko laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s IF -a i IRB-a koji će pokazati dio svojih istraživanja.

Mislili smo i na one najmlađe posjetitelje koji će imati priliku istražiti kako izgleda špilja i život u mraku. Da, dobro ste pretpostavili za ovu priliku stvorit ćemo za vas baš pravu malu špilju. A put do špilje vodi preko ''čudesne šume neurona'' i to uz pomoć fizike za najmlađe.

Morska Frizbijada?

Ako ste slučajno baš 7. lipnja u Rovinju, znanstvenici Centra za istraživanje mora pripremili su bogati morski program i pregršt iznenađenja!

Ček, a gdje je frizbi?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost. Ali slažemo se, kakva bi to frizbijada bila bez frizbija. Bit će i frizbija i znanstvenika koji će vam otkriti koje sile utječu na njih i pomoći vam da usavršite svoju vještinu i postanete vrhunski bacač!

Veselimo se zajedničkom druženju!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.