Istraži program u Zagrebu

Istraži program u Zagrebu

Za organizirane školske posjete osmislili smo četiri rute u sklopu kojih će učenici u 60 minuta obići po tri laboratorija odnosno edukativne postaje koje se nalaze unutar Instituta za fiziku. Ovaj dio programa rezerviran je samo za organizirane dolaske školskih grupa i nije moguća pojedinačna prijava. Obavezna je registracija!

Obilazak laboratorija

Ruta A - Laseri, led i legende sutrašnjice (uzrast 10+)

Posjetitelji će u Laboratoriju za ultrabrzu spektroskopiju moći vidjeti lasere koji emitiraju jako kratke - ultra kratke pulseve, što nam omogućava proučavanje različitih vrlo brzih procesa kao što je npr. fotosinteza. Vidjet će Kriogeno postrojenje gdje će saznati sve o plinu heliju koji je otkriven prije na Suncu, nego Zemlji, a danas se koristi na rođendanskim zabavama ali i znanstvenim laboratorijima jer ima posebna svojstva. Upoznat će se s materijalima budućnosti te kako se u Laboratoriju za napredne spektroskopske tehnike proučava njihov sastav i struktura.

Ruta B - Superjunaci materijala i odiseja apsolutne nule (uzrast 10+)

Na ovome putu saznat ćete kako nastaju novi tanki dvodimenzionalni materijali budućnosti koji se primjenjuju u mobitelima, računalima i drugdje. Materijali se proučavaju kroz najbolje mikroskope koji danas postoje, kojima možete “vidjeti” čak i same atome. Zatim se proučava njihov sastav i struktura. Potom ti novi materijali dolaze u Laboratorij za proučavanje transportnih fenomena gdje se dalje proučavaju njihova fizikalna i kemijska svojstva, te se odabiru oni koji su zanimljivi za tehnološki razvoj. Nakon toga slijedi posjet najhladnijem mjestu na Institutu za fiziku i ovom dijelu Europe, a to je Laboratorij za hladne atome, gdje je temperatura samo nekoliko milijarditih dijelova iznad apsolutne nule. Zimske jakne nisu obavezne jer ćete se zagrijati za znanost!

Ruta C - Magični magnetizam i tajanstveni ples fluida (uzrast 10+)

Posjetitelji će se upoznati s najjačim magnetima koji postoje te naučiti nešto o magnetskom polju koje nas okružuje. Upoznat će se s uređajima kojima istražujemo magnetska polja koja se kriju u materijalima i važnost magnetizma u svakodnevnom životu. U Laboratoriju za istraživanje magnetskih svojstava susrest će posebnu vrstu magnetičnog fluida koji reagira na magnet. Na kraju će vidjeti kako se stvaraju i proučavaju najmoderniji super tanki dvodimenzionalni materijali koji danas postoje, a mogu se primijeniti u mobitelima, računalima i drugdje.

Ruta D - Čudesni svijet biologije, medicina i fizika za mlade istraživače (uzrast 6 -10)

Ovaj interaktivni postav osmišljen je za naše mlađe posjetitelje koji će na jednom mjestu upoznati zanimljive priče iz svijeta biologije, medicine i fizike. Saznat će kako se živi svijet prilagođava na različite tipove okoliša, pa i one najekstremnije koji vladaju u špiljama. Za vas smo pripremili pravu malu špilju, ali ne bojte se mraka - zajedno ćemo rasvjetliti tajne života u podzemlju. Za učenje ključan je naš mozak, odnosno neuroni. Vodimo vas na put u čudesnu šumu neurona, kako bismo saznali kako pamtimo i učimo, zašto se neka naša iskustva “urežu” u naše sjećanje, a druga brzo zaboravimo? Neke stvari usvajamo lako i brzo, za druge vještine potrebno je nešto više vremena i truda. Fizika je zasigurno jedna od tema koja starijim učenicima zadaje glavobolju, no mi ćemo vam pokazati kroz set efektnih pokusa, kako svijet fizike može biti zabavan i razumljiv. 

Program na otvorenom

Sadržaje na otvorenom organizirali smo oko nekoliko šatora koji su tematski povezani i nude pregršt sadržaja iz različitih STEM disciplina, prilagođene svim uzrastima.

Obavezna registracija za grupe!

Prijava organiziranih dolazaka grupa je obvezna putem poveznice.

Za pojedinačne dolaske nije potrebna regostracija ili najava!

Kemijski čarobnjaci i njihovi dimni trikovi

Naše kemičare više ne treba posebno predstavljati. Njihov šator je uvijek pun dima i vatre, boja i zapanjujućih kemijskih promjena. U stopu ih prate naši fizičari koji će ove godine staviti naglasak na nizak tlak, i to jako nizak tlak - vakuum.

Gurmanski kutak u znanstvenom stilu

Kada tlak padne, potrebno je nešto i pojesti. Naš šator s kemijsko-fizikalnom kuhinjom pobrinut će se da posjetiteljima ne padne šećer u krvi. Kušajte naš sladoled smrznut tekućim dušikom, naučite tajne preobrazbe šećera u šećernu vatu, a tu će biti još poneko slatko iznenađenje koje nećemo otkrivati.

Mozgalice i ‘’dvoboji’’ s robotima

Kada dobije hranu, mozak je pun energije i spreman za izazove. Pravo je onda vrijeme za posjet šatoru sa zagonetkama gdje vas čekaju igre, zagonetke, ali i okršaj s umjetnom inteligencijom.

Mikro svijet velikih otkrića, svemirska odiseja i laserska simfonija

Kakav bi to bio izlet u prirodu bez druženja sa malim stvorenjima. Zavirite u mravlje gnijezdo i upoznajte se s organizacijom rada i načinom života ovih malih životinja koje žive u velikim zajednicama. Družit ćemo se i s nevidljivim organizmima koji žive u tlu, ali i s mikroalgama koje nam pomažu u borbi s klimatskim promjenama.

Zavirite pod mikroskop i pogledajte što se sve skriva u mikro svijetu, ali i u teleskop i na siguran način promatrajte naše Sunce i što se sve na njemu vidi. Zasvirajte na laserskoj harfi i pokažite svoje umjetničke vještine.

Zvjezdani rok u ekološkom ritmu

U poslijepodnevnim satima umjetnički program začinit ćemo ekološko-glazbenim programom našeg benda Impact Factor, znanstvenicima koji će nakratko ostaviti kute i laboratorije te u ruke uzeti glazbene instrumente.
Bit će toga još, ali nešto moramo ostaviti i kao iznenađenje…

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.