Što je Frizbijada?

Što je Frizbijada?

Pridružite nam se 2. lipnja 2023. od 9:00 do 17:00 sati u Bijeničkoj ulici 46 na otvorenom danu Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF) ispunjenom zanimljivim pokusima, posjetima laboratorijima, online predavanjima te brojnim interaktivnim aktivnostima koje će nadahnuti i educirati posjetitelje svih uzrasta.

'Frizbijada' je jedinstveni znanstveno-popularni događaj nastao u sinergiji dva susjedna instituta s dokazanom predanošću i dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i popularizaciji znanosti.

Cilj događanja je povezati najbolje elemente iz znanstveno-popularnih aktivnosti IF-a i IRB-a, koje smo intenzivno razvijali zadnjih desetljeća, kako bi učenicima, studentima i široj javnosti pružili platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji te kako bi ih kroz zabavne i poučne aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe motivirali da nastave razvijati svoje vještine u području STEM-a.  

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta, različite video materijale za virtualne posjetitelje svih generacija koji ne mogu uživo posjetiti Frizbijadu.

Otkrij tajne znanstvenih vještina!

Europska komisija je proglasila 2023. godinu Europskom godinom vještina. Stoga je Frizbijada posebno usmjereno je na jačanje znanstvenih vještina i osnaživanje učenika i studenata za budućnost koja je pred njima. Frizbijada nije običan dan otvorenih vrata, to je prilika za posjetitelje svih uzrasta da rasplamsaju svoju maštu, otkriju neke nove vještine i dožive ljepotu znanost na djelu.

Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto. Nikako ne propustite vatrene kemijske eksperimente, mikroskope, teleskope, detektore i još mnogo toga u našim istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

Ove godine pripremili smo puno iznenađenja za sve školske grupe koje nas posjete. Uzbuđenje je zagarantirano jer smo organizirali čak 3 rute koje će vam u samo 60 minuta omogućiti da obiđete po tri laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s  IF -a i IRB-a koji će pokazati dio svojih istraživanja. Više saznajte ovdje. 

Ček, a gdje je frizbi?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost. Ali slažemo se, kakva bi to frizbijada bila bez frizbija.

Bit će i frizbija i jo-jo-a i znanstvenika koji će vam otkriti koje sile utječu na njih i pomoći vam da usavršite svoju vještinu i postanete vrhunski bacač!

Veselimo se zajedničkom druženju!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.