Istraživačke rute

Istraživačke rute

Za organizirane školske posjete organizirali smo tri rute koje će u 60 minuta obići po tri laboratorija Instituta za fiziku, kao i fizičare s IRB-a koji će dio svojih aktivnosti pokazati u Institutu za fiziku. Ovaj dio programa rezerviran je samo za organizirane dolaske školskih grupa i nije moguća pojedinačna prijava. Sadržaje na otvorenom organizirali smo oko nekoliko šatora koji su tematski povezani i koji osim fizike, nude i zanimljive sadržaje iz kemije, biologije, istraživanja okoliša.
Prijava organiziranih dolazaka grupa je obvezna, no moguće je i pojedinačno posjetiti ovaj dio događanja bez najave. 

U laboratorijima otključaj vještinu fizike

Ruta A - uzrast 11 godina +

Posjetitelji će u Laboratoriju za ultrabrzu spektroskopiju moći vidjeti lasere koji emitiraju jako kratke - ultra kratke pulseve, što nam omogućava proučavanje različitih vrlo brzih procesa kao što je npr. fotosinteza. Vidjeti će Kriogeno postrojenje gdje će saznati sve o plinu heliju koji je otkriven prije na Suncu nego Zemlji, a danas se koristi na rođendanskim zabavama ali i znanstvenim laboratorijima jer ima posebna svojstva. Zatim će posjetiti najhladnije mjesto na Institutu i ovom dijelu Europe, a to je Laboratorij za hladne atome, gdje je temperatura samo nekoliko milijarditih dijelova iznad apsolutne nule. Zimske jakne nisu obavezne jer ćete se zagrijati za znanost. 

Ruta B - uzrast 6-10 godina

Ovaj interaktivni postav osmišljen je za naše mlade posjetitelje koji će na jednom mjestu upoznati svijet magneta i njihov utjecaj na različite materijale. Naučit ćete kako proizvesti struju te vidjeti što se događa s materijalima kada ih smrznemo na jako nisku temperaturu tekućim dušikom. Moći ćete se poigrati lebdećim vlakićem kao i pogledati kroz infracrvenu kameru i vidjeti što je i koliko toplo ili hladno. Otkrivamo tajne nuklearne fizike i objašnjavamo zašto smo svi nastali u zvijezdama. Kako se ponašaju atomi i zašto su neki stabilni dok se drugi raspadaju. Te raspade ćemo i promatrati i mjeriti. Ubrzavamo ione na uređaju od kojeg vam se diže kosa na glavi. Osim što ćemo predmete smrzavati, stavljat ćemo ih i u vakuum kako bismo vam pokazali što bi se dogodilo da su ti predmeti u svemiru. Nakon sat vremena boravka u našem laboratoriju za najmlađe imat ćete dovoljno materijala da svojim pitanjima izbezumite svoje ukućane.

Ruta C - uzrast 11+ godina

Na ovome putu saznati ćete kako nastaju novi tanki dvodimenzionalni materijali budućnosti koji se primjenjuju u mobitelima, računalima i drugdje. Materijali se stvaraju u  Laboratoriju za sintezu i karakterizaciju 2D materijala. Zatim se proučavaju kroz najbolje mikroskope koji danas postoje, kojima možete “vidjeti” čak i same atome. Zatim se u Laboratoriju za napredne spektroskopske tehnike proučava njihov sastav i struktura. Potom ti novi materijali dolaze u Laboratorij za proučavanje transportnih fenomenagdje se dalje proučavaju njihova fizikalna i kemijska svojstva, te se odabiru oni koji su zanimljivi za tehnološki razvoj. 

U šatorima otključaj vještinu prirodoslovlja!

Sadržaje na otvorenom organizirali smo oko nekoliko šatora koji su tematski povezani i koji osim fizike, nude i zanimljive sadržaje iz kemije, biologije, istraživanja okoliša. Prijava organiziranih dolazaka je obvezna, no moguće je i pojedinačno posjetiti ovaj dio događanja bez najave. 

Kemičari će svoje vještine prezentirati kroz veseli šator u kojem će naši briljantni Šaptači molekulama nagovarati (ponekad i strogo tjerati) molekule da izmjenjuju i dijele elektrone, izazivajući pritom zanimljive promjene boja i stanja (najznačajnija promjena stanja je iz ravnodušno-nezainteresirano u ushićeno-oduševljeno). Očekivani nusprodukti su neskriveno oduševljenje promatrača i gomila pitanja na koja Šaptači molekulama spremno odgovaraju.

Kemičari će krotiti i neposlušne ferofluide koji vole bježati iz posude kada im se približi magnet, ali će i pokazati raznolikost boja kemijskih spojeva - otkriti tajnu vještinu majstora slikarstva. Osim malih molekula, kemičari će se uhvatiti u koštac i sa velikim molekulama, proteinima, te vam otkriti svoje vještine koje koriste u istraživanju aktivnosti enzima. 

Praćenje događanja u okolišu multidisciplinarni je izazov s kojim se u koštac hvataju naši znanstvenici. Otkrit će vam na koje načine određuju što je otrovno za nas, što je i kako nastaje mikroplastika, te što se događa ako ona dođe u organizme koji žive u vodama. Osim vodama, naši znanstvenici proučavaju i tlo, točnije mikroorganizmi koji žive u njemu, te će vam otkriti zašto su oni važni za zdravlje našeg planeta. 

Zavirite pod mikroskop i pogledajte što se sve skriva u mikro svijetu, ali i u teleskop i na siguran način promatrajte naše Sunce i što se sve na njemu vidi. Zasvirajte na laserskoj harfi i pokažite svoje umjetničke vještine. 

Sve što ćete doživjeti na Frizbijadi procesira vaš mozak. Kako on radi, kako se razvija od najranijih dana saznat ćete od naših vještih neuroznanstvenika. 

Upoznat ćete se i s aktivnostima koje su provedene u sklopu projekta Zvijezda je rođena - proizvodnja novih materijala fotokatalizom, vožnja AI robota koji su učenici sami izradili, a tu je i mogućnost laserskog graviranja vaše uspomene s Frizbijade.

Također, na radionici udruge Istraživački centar mladih moći ćete vidjeti nekoliko zanimljivih znanstvenih i tehničkih  demonstracija, od neobične interakcije prstića tinte na alkoholu, plešuće četkice na vibracijskom stolu do neobičnih zvukova u običnoj 'slinky' opruzi. Također, moći ćete vidjeti 3D printer u akciji i naučiti ponešto o njegovom radu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.
Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.